Bread

Fullkornsbröd (Richard experiment)

4 msk chiafrön
4 msk psyllumhusk
4 msk psyllumfrön
1 dl linfrön
8 dl solrosfrön
9 dl 50C vatten

2 dl 40C vatten
3 pkt torr jäst
1,5 dl brödsirap

2dl mjölk
1dl kokosfett
4 ägg
2msk salt

1,8 ltr (1000g) vetemjöl
1 ltr (600g) grahamsmjöl

Blötlägg frön 20min i 50C vatten.
Aktivera jästen i 40C vatten, sirap och 2msk mjöl.
Arbeta ihop allt i maskin 8-10min, jäs ca 40 min (degtemp ca 28C).
Arbeta upp på bakbord, lägg i formar, strö på lite grahamsmjöl, nagga med gaffel, jäs ca 20min.
Spreja vatten på ytan. Spreja in i ugnen direkt när du sätter in in ugnen.
Grädda i botten av ugnen, förvärmd 275C med 2dl kokande vatten i botten av ugnen, gå ner till 225 direkt och 200 efter 10min, tills mittemp 90C, ca 40min, ta ur bröden ur formarna och grädda upp o ner i 5-10 min för att få yta.

Bagels

12,5 dl flour
2 tsp salt
50g yeast
3 tbsp sugar
5 dl water

First prepare the yeast by mixing 1dl warm water, sugar, and 1 tbsp flour and stir in a bowl and mix.
After 12-15 mins the dough will rise double.
Then mix the salt and flour together, then mix the yeast mix and rest of warm water together and mix for 10 mins.
The dough should be soft and not hard.
Once mixed cover in a bowl and set a damp wash cloth over the dough.
Let rise for 2 hours.

Once the dough has doubled in size, get the water boiling in a pot with a little honey or sugar.
Preheat the oven to 200 Celsius.
Boil for 1 min on each side.
Then scoop the bagels with a strainer and set on wax paper and bake for 20 mins.
Optional: brush with beaten egg white for crispier surface

Other recipes:
http://www.food.com/recipe/express-bagel-recipe-181505
http://www.food.com/recipe/water-bagels-plain-56117
http://www.food.com/recipe/basic-bagel-for-the-bread-machine-55609
http://www.food.com/recipe/home-baked-bagels-26168

Sweet dinner rolls

Makes 16 rolls

1/2 cup (120ml) warm water (110 degrees F/45 degrees C)
1/2 cup (120ml) warm milk
1 egg
1/3 cup (90g) butter, softened
1/3 cup (80ml) white sugar
1 tsp salt
3-3/4cup (500g) all-purpose flour
1 package dry yeast for sweet bread (~50g yeast)

80g butter, softened
Brown sugar

Place the yeast mix, milk, egg, butter, flour and last the salt in the pan of the bread machine. (Select Dough/Knead and First Rise Cycle or manually mix and rise to double size).
Turn dough out onto a lightly floured surface. Divide dough in two. Roll each piece into a 12 inch circle, spread softened butter and optional brown sugar over entire round. Cut each circle into 8 wedges. Roll wedges starting at wide end; roll gently but tightly.
Place point side down on ungreased cookie sheet. Cover with clean kitchen towel and put in a warm place, let rise 1 hour. Meanwhile, preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C).
Bake in preheated oven for 10 to 15 minutes, until golden.
http://allrecipes.com/Recipe/Sweet-Dinner-Rolls/Detail.aspx?scale=16&ismetric=0

Scones

4,5 dl Mjöl (1,5dl fullkorn, 3 dl vanligt)
2 tsk Bakpulver
0,5 tsk Salt
50 g Smör
2 dl Mjölk

Blanda mjöl, bakpulver o salt.
Finfördela smöret i mjölblandningen med en gaffel.
Tillsätt mjölken o arbeta snabbt ihop till en smet.
Platta ut små kakor. Nagga.

250C, 8min

Dinkelbröd

10 dl ljummet vatten
2 pkt jäst
2 msk salt
5 msk socker
0,75 dl olivolja
2 ltr ljust dinkelmjöl
1 ltr fullkornsdinkel. ev. solrosfrö

Arbeta ihop till en smidig deg som får jäsa till dubbel storlek.
Arbeta upp det på bakbordet med det jusa dinkelmjölet.
Gör limpor el. i formar, som får jäsa.
Grädda.
Börja med 200 grader och sänk värmen efterhand.

Fröfrallor

7,5dl mjölk
2,5dl havregryn
1,25dl rågflingor
75g jäst
1dl olja
1,5msk sirap
2tsk salt
0,5dl vetekli
Ca 1,5l vetemjöl
0,75dl linfrö
0,75dl solrosfrö
3tsk bakpulver

Skålla havregryn o rågflingor med hälften av mjölken. Låt stå 1h. Värm resten av mjölken till ca 37C.
Arbeta ihop degen som vanligt, låt jäsa. Tillsätt bakpulvret när du arbetar upp degen på bakbordet.
Forma till frallor. Jäs.
In i ugnen 225C 15min

Linneas fasters frallor

1l mjölk
150g smör
1msk salt
1dl socker
100g jäst
1tsk hjortronsalt
4dl grahamsmjöl

Vetemjöl tillsätts till en smidig deg
Jäs
Tillsätt 3tsk bakpulver vid utbakningen
Jäs
225C

Thekakor

8dl havregryn
1l lättmjölk
75g jäst
175g smör
0,5dl farinsocker
2l vetemjöl

Värm mjölken fingervärm, låt havregrynen svälla däri 15min.
Smula i jästen, rör om.
Tillsätt det smälta smöret + de övriga ingredienserna. Jäs 20-30min.
Arbeta upp på bakbordet. Gör små thekakor.
Jäs. Grädda 225C 10min.

Mörkt bröd med bikarbonat (utan jäst)

5dl Vetemjöl
2dl Rågmjöl
2dl Vetekli
2,5dl vetegroddar
5dl Fullkornsmjöl el. lantbrödsmjöl
1,5dl Sirap
4msk Lingonsylt
3tsk Salt
3tsk Bikarbonat
1ltr Filmjölk el. yougurt
1dl Krossat linfrö
2dl Hackade valnötter

Allt blandas och läggs (utan att jäsa) i 2 smorda 1,5ltr formar.
Gräddas i 175C.
När brödet fått färg lägg över folie.
1,5-2h i ugn.

Tunt knäckebröd (1 plåt)

½ dl Linfrö
½ dl Sesamfrö
¼ dl Pumpakärnor
¾ dl Solroskärnor
1¾ dl majsmjöl
1 krm Salt
½ dl Olivolja
2 ½ dl vatten kokande

Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt. Tillsätt olja och rör om. Koka upp vatten och tillsätt det. Rör allt i en jämn gröt.
Vänd ut smeten på bakplåtspapper, ända ut i kanten. Strö över flingsalt
Grädda mitt i ugnen ca 70 min i 150 grader.

Fröknäcke (2 plåtar, ungefär Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön)

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrö
1 dl Pumpakärnor
1 dl Linfrö
½ dl Psylliumfrön
½ dl Chiafrön
1 krm Salt
½ dl Olivolja
4 dl vatten kokande

Blanda alla frön, kärnor och salt. Tillsätt olja och kokande vatten, rör om. Låt stå 10min.
Vänd ut smeten på bakplåtspapper, ända ut i kanten. Strö över flingsalt
Grädda mitt i varmluftugn ca 50-55 min i 150 grader.

The Life-Changing Loaf of Bread

Makes 1 loaf
1 cup sunflower seeds
½ cup flax seeds
½ cup hazelnuts or almonds
1 ½ cups rolled oats
2 Tbsp. chia seeds
4 Tbsp. psyllium seed husks (3 Tbsp. if using psyllium husk powder)
1 tsp. fine grain sea salt
1 Tbsp. maple syrup (for sugar-free diets, use a pinch of stevia)
3 Tbsp. coconut oil or ghee, melted
1 ½ cups water

In a loaf pan, combine all dry ingredients. Whisk maple syrup, oil and water together in a separate bowl. Add mixture to the dry ingredients and combine until everything is completely soaked and dough becomes very thick, adding 1-2 teaspoons water if dough is too thick to stir. Smooth top and let sit at room temperature for at least 2 hours or overnight.
Preheat oven to 350°F.
Bake bread for 20 minutes, then remove bread from loaf pan, place it upside down, directly on a rack, and bake for another 30-40 minutes (it should sound hollow when tapped). Let cool completely before slicing.
Store in an airtight container for up to 5 days.