Cookies

Måttomvandling

Kladdkaka (Sticky cake)

In a bowl:
125g butter (not margarine)
1½ dl white sugar
1 dl brown sugar
1 tbsp vanilla powder
½ tsp salt

Put in microwave, until butter if fully melted.
Mix slowly until fully mixed.

Add:
2 dl all purpose flour (not self rising)
1 dl cacao (needs to be good cacao, do not buy cheap stuff!)
2 egg

Mix slowly until fully mixed.
Put in a form (~20cm / 8”) that will make it about 3-4cm (1.5”) deep
Keep in the middle of oven 225C (440F) for ~10min.

Should be a little crunchy on top but mostly running (do not waste it by keeping it too long in the oven, 8 min is better than 15 min, so be careful not keeping it to long!)
Let it rest for 5-10min, then eat with vanilla ice cream (it will be more like a topping than a cake)
Tastes even better for breakfast the next morning…!

Hot Fudge Pie (Creamy sticky cake)

125g butter, softened and cut in pieces
1 dl brown sugar
1,5 dl white sugar
2 eggs
1 tsp vanilla extract (1,5 tbs vanilla sugar)
1 dl cocoa powder
1/4 tsp salt
1,25 dl all purpose flour

Preheat oven to 350 degrees.
Cream together butter and sugar with electric mixer until fluffy, about 3 minutes.
Add eggs and vanilla and mix well.
Add cocoa powder, salt and flour and stir until well combined.
Grease 10 inch pie pan with butter or cooking spray, pour mixture into pie pan.
Bake 25 minutes until center is still “shaky”.

Muggkaka

40g smält smör
3msk socker
1tsk vaniljsocker
1krm salt

2msk kakao
3msk mjöl
3msk grädde eller mjölk

Blanda smör, socker, vaniljsocker och salt i en mugg. Smält i micro ca 15 sek.
Blanda i resten, kör i micro 60 sek, klart!

Chocolate Snitt

200 g butter
1dl brown sugar
1,5 dl sugar – mix these together and then add
4 dl flower
1,5dl cacao
1 tsk baking powder
1 msk vanilla powder
1 egg

Make 3 long rows
Bake at 180C for 12 minutes
Cut before they cool

Dumlekakor

24 kakor
Ugn 200C, ca 10min

200g smör
3dl mjöl
1dl socker
1tsk bakpulver

24 dumlekolor
24 tunna bitar Noblesse
Blanda ingredienserna till degen och låt den stå svalt en stund.
Dela i 24 bitar, rulla varje bit till en boll och lägg ut dem i folieformar.
Tryck ner en kola i varje form och grädda i 200C i ca 10min.
Lägg en skiva choklad direkt när de kommer ut ur ugnen.

Kanelbullar

Ca 40 bullar
Deg:
50 g jäst
200 g smör
3 dl grädde
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
Ev 1 tsk kardemumma
1 ägg
1.3 liter vetemjöl

Fyllning:
200g smör (rumstempererat)
0,75 dl malen kanel
3 dl brunt socker
0,5 dl mjöl (prova även att ”dust” lite mjöl på smöret först, sen socker/kanel/mjöl-mixen o sen lite till mjöl, detta för att ”hålla ihop” bullarna bättre)

1 lätt uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk o grädde, värm till fingervarmt, ca 37°C.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig, när den släpper bunkens kanter är den färdig. Omkring 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta in resten av mjölet och knåda degen smidig.
Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
Bred på smör och strö över socker, kanel o mjöl och rulla sedan samman degplattorna från långsidan.
Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö sedan över pärlsocker.
Grädda i 225°C mitt i ugnen ca 5-8 minuter.
Låt kallna under bakduk.

Cinnabon

200g                 Cream Cheese (0.25 lb)
200g                 Cup Margarine (0.25 lb, i.e. 1 stick)
7dl                   10x Powdered Sugar (or Sugar Fondant) (1/2 lb)
1,5 tsk  Vanilla Flavor (preferably Alcohol Free)
2 ml                  Lemon Flavor (preferably Alcohol Free)

Mix on slow speed
Put cinnamonrolls in owen with a bit of butter and cinnamon.
When rolls are almost ready, put frosting on top (should cover rolls) and put back in oven until thoroughly melted.

Smulpaj (4-6 pers)

150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl socker
0,5 dl brunt socker
1 tsk vaniljsocker
Ca 5 dl skivad/hackad frukt eller bär
1/2 – 1 1/2 dl socker till bären

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna tillsammans med mjölet och sockret så att det blir till en grynig massa.
Smöra en ugnssäker form. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär sockrar du rejält (minst 1/2 deciliter) och strör även över lite potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig.
Smula sedan mjölblandningen över frukt eller bär och sätt in pajen i ugnen i 15-20 minuter.

Äppelpaj med knäckigt täcke (4-6 port)

Smet:
150 g    margarin
3 dl      havregryn
1 dl      socker
0,5 dl    brunt socker
0,5 dl    ljus sirap
1,5 dl    vetemjöl
0,33 tsk bakpulver
1,33 msk mjölk

Äpplen:
4 st      syrliga äpplen
2 msk   brunt socker
1 tsk     kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienserna till smeten.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda ihop med socker o kanel. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllengul och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

Chokladbollar

500 g Smör
5 dl Socker
15 dl Havregryn
5 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
1,5 dl Oboy
(1dl kallt starkt kaffe)
Ca 1dl Pärlsocker (för rullning)

Värm smöret så det blir halvsmält
Blanda allt utom pärlsocker
Forma till bollar, rulla i pärlsocker

Arnes Dajm Specialrecept

9 msk vetemjöl
4 1/2 matskedar kakao
4 1/2 dl socker
135 gram smör
9 msk sirap ljus
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl mandel finhackad eller malen

Rör om allt i en bunke och lägg det i stekpanna och låt det koka upp
Sänk värmen och låt det småbubbla, rör om nån gång ibland
Ta kulprovet inte får hårt
Lägg i mandel o rör om
Bred ut smeten på en långpanna jämt fördelat med en slickepott (Glöm inte smöra långpannan innan smeten läggs på)
Skär den i rutor innan den stelnar
Låt svalna ute eller i kyl ca 20 minuter tills den stelnat
Smält chokladen och bred ut den över hela ytan, dra lite olika cirkelrörelser så chokladen blir ojämn som på vanlig dajm
Skär den en gång till i samma rutor
Låt den svalna ytterligare tills den är helt stel
Bryt sönder rutorna och lägg dem i förvaringsask
Låt förvaringsask ligga i kylskåp tills den ska ätas

Red Velvet cake

½ cup /113 grams butter, at room temperature, plus 2 tablespoons to prepare pans
3 tablespoons/22 grams cocoa powder, divided
1 ½ cups/300 grams sugar
2 eggs
2 teaspoons/10 milliliters vanilla
2 tablespoons/30 milliliters red food coloring
1 teaspoon/6 grams salt
1 teaspoon/5 grams baking soda
2 ½ cups/320 grams flour, sifted
1 cup/236 milliliters whole buttermilk
1 tablespoon/15 milliliters vinegar

Heat oven to 350 degrees. Prepare three 9-inch cake pans by buttering lightly and sprinkling with 1 tablespoon sifted cocoa powder, tapping pans to coat and discarding extra cocoa.
Cream butter and sugar together. Add eggs one at a time and beat vigorously until each is incorporated. Mix in vanilla.
In a separate bowl, make a paste of the remaining 2 tablespoons cocoa and the food coloring. Blend into butter mixture.
Sift together remaining dry ingredients. Alternating in 2 batches each, add dry ingredients and buttermilk to the butter mixture. In the last batch of buttermilk, mix in the vinegar before adding to the batter. Mix until blended.
Divide batter among 3 pans and bake for about 20 to 25 minutes. Cool on a rack completely. (Can also be made in 2 cake pans.)
To assemble, remove 1 cake from its pan and place flat side down on a serving platter. Drop about 1 cup of icing onto cake and, using a flat spatula, spread evenly over top. Remove the second cake from its pan. Place flat side down on top of first layer. Use remaining frosting to cover top and sides of cake.

Red Velvet Cupcakes

https://therecipecritic.com/2017/02/best-red-velvet-cupcakes-cream-cheese-frosting/

INGREDIENTS (36 cupcakes)
3⅓ cups (880ml) cake flour (not self-rising)
¾ cups (12 Tbls / 180ml) unsalted butter, room temperature
2¼ cups (540ml) sugar
3 large eggs, room temperature
2 Tbls liquid red food coloring
3 Tbls unsweetened cocoa powder
1½ tsp vanilla extract
1½ tsp salt
1½ cups (360ml) buttermilk
1½ tsp white vinegar (6%)
1½ tsp baking soda

Cream Cheese Frosting:
1 cup (2 sticks / 225g) unsalted butter, room temperature
1 (8 oz / 240g) pkg. cream cheese, room temperature
¼ tsp salt
2 tsp vanilla extract
4½ cups (1080ml) powdered sugar
1 Tbls cream, plus more if needed
INSTRUCTIONS
Preheat oven to 350F/175C.
Combine butter and sugar and mix on medium speed until very light and fluffy, about 5 minutes.
Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.
In a small bowl, whisk the food coloring, cocoa powder and vanilla together; add to the butter/sugar mixture and mix well.
Stir the salt into the buttermilk and add to the batter in three parts, alternating with the cake flour, starting and ending with flour.
In a small bowl, stir together the vinegar and baking soda; add to the batter and mix well.
Fill cupcake liners ⅔ full with batter and bake in preheated oven for 15 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Do not over bake.

For the Cream Cheese Frosting:
In a large bowl, mix together butter, cream cheese, salt and vanilla until smooth.
Add powdered sugar, one cup at a time, beating well after each addition.
If frosting is too thick, add a little cream.
If you are planning to pipe the frosting onto the cupcakes, you want it thick enough to hold its shape. This makes enough frosting to pipe a big swirl on the top of each cupcake.

Basic Cream Cheese Frosting

1/2 cup butter, softened
8 ounces cream cheese
4 cups confectioners’ sugar
2 teaspoons vanilla extract

Beat softened butter and cream cheese until well blended.
Add powdered sugar and vanilla. Beat until creamy.

Farmor Ruts kolakakor

100g smör
1dl socker
1msk sirap
1tsk bakpulver blandat med 2,5dl vetemjöl

Mixa allt
Rulla i längder
Gaffla platt
175C i 15-20min

Linnéas marängkrisptårta

4 äggvitor
3 dl socker
4 droppar ättika
3 dl riskrisp

Vispa äggvitor, blanda i resten. Grädda på långpanna på smord bakplåtspapper, 125C, 80min.

1 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl

Koka ihop, blanda sen ner:
125g kylskåpskallt smör

Dela botten i två så tårtan blir ½ bakplåt.
Börja med botten, sen smörfyllning, sen andra botten, och lägg på:
3dl vispad grädde

Toppa med smält choklad, noblesse, jordgubbar, etc efter smak

Ruts Ostkaka, tweakat av Linnéa

6st 0,85l formar

10 l mjölk (opastöriserad, ostandardiserad)
4,5 dl mjöl
3 msk ostlöpe

Värm mjölken till 37C.
Blanda mjölet med lite kall mjölk så det inte klumpar sig.
Blanda i mjölblandningen i mjölken, värm upp till 37C igen.
Häll i löpen.
Rör lite tills det blir små klumpar (5-10min).
Låt stå ca 30-40 min (minst, ok längre) tills det ”delar sig”.
Skär upp med slev, låt stå en stund till, räcker med 10 min, men ok längre.
Häll över i saft/ost sil, krama ur tills den mesta av vasslen är borta.

Blanda ägg, socker, salt:
4 dl socker
1 l grädde
1 tsk salt
10 ägg (15 små ute frigående)
10 bittermandlar (finhackade)
150 g sötmandel (hackade till småbitar, ca 2-4mm)

Lägg ihop osten och äggblandningen och mosa ihop med händerna tills klumparna är ”lagom små”.
Smörj formar och fyll. Reser sig inte mycket så man kan fylla fullt.
200C, ca 1h mitt i ugnen.
Är klar när mitten har rest sig till samma nivå som sidorna.

Malins havrekakor

200g smält smör

2msk mjölk

4msk sirap (eller mer)

2,5dl socker

2msk mjöl

6dl havregryn

200°C, långpanna, ca 12min, lite bruna i kanten. Skär när den kallnat lite.