Food

Svenska pannkakor (10st)

1 dl Fullkornsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
ca 50 g smör

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen och smöret.

French toast (6 slices)

4 egg
2/3 cup  whole milk
1/3 cup flour
1/3 cup brown sugar
1/2 teaspoon vanilla
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon

6 slices Texas toast thick bread
3 tablespoons butter

powdered sugar
butter
syrup

Mix together the eggs, milk, flour, sugar, vanilla, salt & cinnamon.
Heat a large skillet, or griddle.
When the skillet is hot, add 1 tablespoon butter.
If the butter smokes, your pan is too hot; turn down the heat.
Dip each slice of bread into the batter for 30 seconds on each side.
Let some of the batter drip off, then put in skillet.
Cook each slice 1 1/2-2 minutes per side until each side is golden brown.
Add more butter, if necessary, to cook all of the slices.
To serve, put on plate, dust with powdered sugar. Serve with butter and hot syrup.

Frasvåfflor (20st)

3 dl mjölk
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl socker
3 st ägg
150 g smält smör

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och häll i vatten och mjölk, rör om till en slät smet.
Tillsätt äggen (uppvispade) och det smälta smöret. Rör om till en slät smet.
Är smeten för tjock tillsätt mer mjölk. Är smeten för lös tillsätt mer mjöl (rör ut mjölet i lite smet så blir det mindre klumpar).
Låt smeten få svälla en stund innan du gräddar våfflorna.

Linneas äggvåfflor (12st)

100 g smält smör
3 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
3 dl mjölk
2 dl creme fraiche

Hamburger

Makes 8x150g (1/3 lbs)
1100g Chuck (Högrev)
100g butter
2msk oliv oil
1msk Lawreys seasoning salt
2tsk black pepper
2msk liquid smoke
2msk workester sauce
2msk onion powder
1tsk garlic powder
1 cup flour

Cut up meat to pieces. Mix all ingredients. Grind it all twice.
Make into 150g paddies, about 1″ thick.

American Pancakes

1 cup flour
1 Tbsp. baking powder
1 Tbsp. sugar
1 large egg
3/4 cup milk
1/4 cup seltzer water (that’s our secret ingredient that makes these pancakes so light and fluffy)
2 Tbsp. butter, melted
1/2 tsp. vanilla
1-2 Tbsp. of additional butter for the skillet

Pour the flour, baking powder and sugar into a large bowl and whisk them together.
In a separate bowl, whisk the egg, milk, seltzer water, melted butter and vanilla together until smooth.
Now add the wet ingredients to the dry and whisk together, but don’t beat them to a pulp. If you overmix, your pancakes will be tough. You don’t want to see any bits of flour, but it’s okay if the batter is a little lumpy, like this.
Preheat an electric skillet to 350 degrees or heat a griddle or large skillet over medium-high heat.
Melt a tablespoon or two of the butter in the skillet. Since I’m using a very large skillet, I’m using a full tablespoon of butter.
Use a quarter-cup measuring cup to scoop out the pancake batter. Gently pour it onto the heated griddle and let it form a circle. Repeat with a few more pancakes, being careful not to overcrowd the skillet.
Let the pancakes cook until you start to see bubbles form on the top.
See these bubbles here? That’s what we’re looking for.
When you see a lot of bubbles on the top, then it’s time to flip. You don’t want to flip the pancakes more than once, and you don’t want to press down on the pancakes with your spatula.

Morotssoppa

500g morätter i små tärningar, svettas lite i smör
4-5 msk vetemjöl
1 burk creme fraiche
1 tub räkost
Dill
3 fiskbuljongtärningar

Strö på mjölet på dom svettade morötterna. Späd med 1,5l vatten o fiskbuljongtärningar. Koka några minuter.
Tillsätt creme fraiche och räkost. Dill, salt o peppar.

Karrékotletter

8 karrèkotletter
3dl mellangrädde
4 dl turkisk yoghurt eller créme fraiche
0,75dl kinesisk soja
1½ tsk sambal oeak.

Salta och peppra lite lätt på kottletterna.
Lägg dem i en form för ugnen.
Blanda allt det andra och bred över köttet.
175 grader, 90 min i ugnen.
Man kan lägga över lite stekt svamp mot slutet i ugnen om man vill piffa till lite extra.

Tacopaj

4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
50 g smör
1tsk salt
Blanda det torra, finfördela smöret, häll i mjölken.
Kör ihop, kavla ut och klä en pajform med löstagbar botten.
Förgrädda i 10 min.

Fyllning
500g blandförs
1 hackad gul lök
1 påse taco kryddmix
1 ½ dl vatten.
Blandas, stek, läggs i pajformen.

Övertäcke
3 dl creme fraiche
2 hackade tomater
4 msk majonäs
1 krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor
pepparoni eller chilipeppar.
Blandas och lägges över färsen

Lägg till sist över riven ost, 1 hackad gul lök och 2 st tärnade tomater

Bacon och broccolipaj

6 port (x3 för 33x23cm form för 18 delar)
Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 nypa salt

Fyllning:
1 pkt bacon (140 g) (eller kassler)
180-200 g broccoli
50-100 g riven ost
3 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk basilika
lite salt

Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i pajform. Stick hål med gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader. Pensla med ägg.
Skär baconen i bitar och stek dem. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten i några minuter. Fördela bacon och broccoli i pajskalet. Lägg över den rivna osten.
Blanda ägg och grädde. Tillsätt salt och peppar. Häll över pajen och grädda på 200 grader i ca 30 minuter.

Lax och spenatpaj

Fyllning:
50-100 g riven ost
3 äggulor
2 dl grädde
1 dl tinad hackad spenat
1 dl hackad rökt eller gravad lax

Turkey, Herb-Roasted Breast

6 servings
Total Time: 2 hr 40 min, Prep 25 min, Inactive 15 min, Cook 2 hr 0 min

1 whole bone-in turkey breast, 6 1/2 to 7 pounds
1 tablespoon minced garlic (3 cloves)
2 teaspoons dry mustard
1 tablespoon chopped fresh rosemary leaves
1 tablespoon chopped fresh sage leaves
1 teaspoon chopped fresh thyme leaves
2 teaspoons kosher salt
1 teaspoon freshly ground black pepper
2 tablespoons good olive oil
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1 cup dry white wine

Preheat the oven to 325 degrees F. Place the turkey breast, skin side up, on a rack in a roasting pan.

In a small bowl, combine the garlic, mustard, herbs, salt, pepper, olive oil, and lemon juice to make a paste. Loosen the skin from the meat gently with your fingers and smear half of the paste directly on the meat. Spread the remaining paste evenly on the skin. Pour the wine into the bottom of the roasting pan.

Roast the turkey for 1 3/4 to 2 hours, until the skin is golden brown and an instant-read thermometer registers 165 degrees F when inserted into the thickest and meatiest areas of the breast. (I test in several places.) If the skin is over-browning, cover the breast loosely with aluminum foil. When the turkey is done, cover with foil and allow it to rest at room temperature for 15 minutes. Slice and serve with the pan juices spooned over the turkey.
http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/herb-roasted-turkey-breast-recipe/index.html

Turkey (Anders recept)

Gnid in med smör
Lite salt o peppar
Lökpulver
Timjan rosmarin salvia (ett par msk)
Ev apelsin/citron klyftor inuti

Varmluftsugn
140C 2h
180C 1h

Sås
Häll av fett efter 2,5h
1dl spad
3msk mjöl
Spä m 1,5-2dl vit vin
0,5 kyklingbuljong
Medelvärme
1dl grädde, spä med mjölk
Lägg till lite till fett
3-4 droppar soya
2 msk apelcin el citron marmelad
1msk gele

Klarbärsgele

1kg klarbär
500-700g socker
1 liten bit kanel

Varva bär, socker och kanel.
Stå på kallt ställe några timmar.
Koka upp långsamt, koka några minuter

Ev citron
½ tsk Atamon
Melatin